<< Etusivulle  


"Tästä 1994 alkoi toistavuosikymmentä kestänyt
kiertue, jolle ei vieläkään näy loppua..."

HISTORIA -
lyhyt
pitkä oppimäärä

Tenhon historia juontaa syksyyn 1992, jolloin legendaarisessa Hapan Sade -bändissä mainetta niittänyt kitaravirtuoosimme Matti P. ja "Halikon Oiling Boiling", Timo J. alkoivat olla siinä määrin vaikuttuneita rautalankamusiikista, että halusivat päästä itsekin sekoittamaan kuvioita. Mukaan pyydettiin Matin, tässä vaiheessa musiikillisesti ummikko, pikku-veli Pirkka P. basson varteen ja nuoruutensa vuodet Halikolle lahjoittanut Jussi K. soittamaan komppia. Näin syntyi Tenho.

Nimensä Tenho sai joitakin vuosia aiemmin Timon ja Sami M.:n lanseeraman Tenho-oluen mukaan. Ja tietysti sen valtavan haikean kaihon siivittämänä, mitä 1960-lukua kohtaan tunsimme.

Bändin ensimmäinen yhteinen kappale soitettiin loppusyksystä 1992 Lampolan pimeähkössä ja (tuolloin vielä) kylmässä piharakennuksessa. Kappale oli The Shadowsin: Shindig. Tätä seurasivat saman yhtyeen: Geronimo, Midnight ja Theme for young lovers (ei kyllä todellakaan heti perään, mutta ennen pitkää).

Keväällä 1993 oltiin tultu siihen pisteeseen, että ohjelmistoon haluttiin mukaan myös laulettua materiaalia, ja näin mukaan tuli myös veljeksistä keskimmäinen, "Yttelän kultakurkku", Markku P. Oliskohan ensimmäinen laulettu kappale ollut Kangastusta - varma en ole.

Tästä 14 kuukautta eteenpäin ja Tenho teki ensimmäisen, lyhyehkön keikkansa. Kyseessä oli Matti P.:n ja Kirsi K:n hää-bileet, joissa virallisen bändin jälkeen Tenho kokosi enemmän ja vähemmän nuutuneet voimansa (n. klo 02) ja kipusi lavalle ikimuistettavin seurauksin. (Ks. kuva yllä.). Tuo keikka jäikin sitten alkuperäisen kokoonpanon ainokaiseksi. Kului vajaa vuosi ja ensimmäinen "virallinen" keikka ilmestyi keikkakalenteriin. Samalla kävi myös lopullisesti selväksi, että muut aikataulut ja Tenho eivät kaikki mahtuneet Jussin kalenteriin ja niinpä sen tiedon siivittämänä, että keikka on tulossa, tuli eteen komppikitaristin vaihto. Mukaan remmiin liittyi Auran lahja rautalangalle: Tapani T.

Seuraavat vuodet kuluivat enemmän harjoitellessa ja vähemmän keikkaillessa. Emme missään vaiheessa saaneet oikein keikka-vaihdetta päälle, vaan nautimme harjoittelusta. Kyse ei ollut siitä, etteikö keikalle olisi päässyt vaan pikemminkin siitä, ettemme markkinoineet itseämme :-) Vuosien 1995-2002 välillä olemme kuitenkin loppujen lopuksi keikkailleet aika paljonkin aina Raumalta Helsinkiin, pikkujouluista lukuisiin häihin (me kyllä päätimme ensimmäisen kerran jo varmaan vuonna 1996, että häihin emme enää mene soittamaan =).

Vuonna 1998 keräsimme miehistön kasaan Auraan studioon ja äänitimme 4 komeaa kipaletta cd:lle, joka hyvin pienimuotoisena jakeluna levisi poltettuna kädestä käteen. Tämän linjan seurauksena, vuonna 2002, saimme sitten tilaisuuden päästä mukaan Twangsville Productionsin kokoelma-CD:lle: "Various Artists: Twangy Guitars, Silky Strings Vol.4". Mukaan tulivat instrumentaaliversiot kappaleista: Lullaby of the Leaves, Where the rainbow ends, A place in the sun ja Hawaii 10-ho.


Ensimmäinen "virallinen" keikka siis elokuussa 1995.
Silloin näytti näin "viralliselta":

Samalla kun studioon eksyimme niin päätimme nauhoittaa sen verran enemmän materiaalia, että saisimme julkaistua omakustanne-cd:n. Kevään ja alkukesän nauhoitteluiden seurauksena syntyi sitten: Aivan kuin äänilevyltä -cd:mme. Varsinaiseen tuotantoon levy meni kuitenkin vasta marraskuussa 2002.

Noin kolmen hiljaisemman tyhjäkäyntivuoden jälkeen, vuonna 2005, Tenho aktivoitui uudelleen. Kesän aikana soitimme kaksi keikkaa, vaikkakin yksityisbileissä, mutta kuitenkin. Into oli palannut entistä voimakkaampana ja syksyllä on tarkoitus tehdä lisää keikkaa. Etäisyyksien luomat ongelmat ovat muuttuneet esteistä hidasteiksi vaikka etäisyydet eivät ole parantuneet vaan pikemminkin asteen jopa kasvaneet. Bändi vaikuttaa tällä hetkellä Turku-Halikko-Oripää-Sipoo -akselilla ja harjoittelee Aurassa.

 

Vuoden 2005 aktivoitumisen jälkeen Tenho on soittanut pääosin vain muutamia keikkoja per vuosi ja välillä on vielä hiljaisempaa :) Joukkoon on mahtunut kyllä jopa keikka salanimellä ;) (ks. viereinen kuva). Tulevaisuuden suunnitelmissa vilahteli jossain vaiheessa myös toinen levy, mutta tuo projekti on toistaiseksi haudattu ja edetään vakaan hitaasti muuten vaan.

Kun tätä päivitystä historiikkiin kirjoitan, on vuosi 2012 ja Tenho saa nyt ostaa väkeviä Alkosta, eli 20 vuotta on tullut tämän pikkuvanhan, mutta ikinuoren kapinallisen mittariin. Aikamoinen pätkä on siis tullut rautalangan ja beat-musiikin ympärillä pyörittyä ja vaikuttaa siltä, että vaikka Tenholle on tullut ikää niin jakeluun ei mene siltikään yhtään paremmin vaan aina vaan kaikki pitää vääntää rautalangasta ;)

Vuodessa 2012 on Tenhon osalta hyvää kutinaa ja soitosta nautitaan ja ollaan menossa mukana vähän muutamaa aiempaa vuotta aktiivisemmin. Tiedä vaikka innostuttaisiin pitämään 20-vuotisbileetkin vielä kaupan päälle.

Täällä siis edelleen ollaan, eikä olla poistumassa, joten toivoa vielä on. Nähdään ja kuullaan.

Tässä oli päivitetty lyhyt pitkähkö poukkoileva historiikkimme tällä erää.

Täydennelty versio, Vihdissä 10.7.2012 by Pirkka

 

          


  Historia   Kokoonpano   "Aivan kuin äänilevyltä" -CD   Menneitä ohjelmistoja
Kuva jos toinenkin     Uutisia / INFO
Linkit Fanituotteet ;) Keikat Kuuntele Tenhoa
   
<< Etusivulle

http://munjutut.net/tenho
© Tenho 2003-2017